Äppelpajs-snittar
04.10.2020

Ingredienser, kaka:
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 äpplen (små)
1 tsk malen kanel
1 msk strösocker
smör (att steka)
Smul:
25 g smör, kallt
0,5 dl vetemjöl
0,25 dl havregryn
2 msk strösocker
Servering:
Vaniljvisp, Mársankräm eller bara äta kakorna som dem är.
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Börja med att göra fyllningen. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i små tärningar och blanda ihop med strösocker och kanel. Stek dem sedan i smör tills äpplena blivit mjuka.
- Gör sedan kolasnittsdegen. Vispa (med elvisp) ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet.
- Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör tills ingredienserna precis blivit en deg.
- Dela degen i två delar och rulla till längder. Lägg på plåten och gör en fördjupning i mitten på varje längd. Fyll fördjupningen med äppelbitarna.
- Gör smulet. Nyp ihop alla ingredienser till smulet och strössla över längderna.
- Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt längderna svalna lite på plåten innan du skär dem i mindre snittar.
- Servera kakorna med valfri servering. (fungerar även att förvaras i lufttät burk i frysen)