Budapeststubbe
15.10.2020

Ingredienser, botten:
150 g hasselnötter
200 g äggvita
250 g strösocker
50 g potatismjöl, (3/4 dl)
Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 tsk kakao
2 dl hallon
Garnering:
75 g choklad, mörk
1 dl vispgrädde
12 hallon, färska
hasselnötter, hackade
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 190°. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i lite hushållspapper och gnugga av skalet. Mixa nötterna ganska fint.
- Vispa äggvitan tillsammans med 100 g av sockret till en marängsmet. Vispa ner resterande socker och vispa ytterligare ca 2 min.
- Blanda potatismjöl och hasselnötter. Vänd ner det i smeten och blanda väl.
- Bred ut smeten eller spritsa ut smeten i längder på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda bottnen mitt i ugnen 16-18 min. Vänd upp marängbottnen och dra bort papperet. Lägg ett nytt bakplåtspapper över. Låt kallna.
- Fyllning: Vispa grädden tillsammans med kakaon. Bred grädden på bottnen och strö över hallonen. Rulla ihop Budapestrullen, "spänn" den med hjälp av bakplåtspapperet. Skär bort kanterna.
- Garnering: Smält chokladen och ringla den över rullen. Skär rullen i bitar med en vass kniv. Vispa grädden och spritsa små toppar på bakelserna och garnera med hallon. Strö över lite extra hackade hasselnötter.