Chokladbomber
04.10.2020

Ingredienser, kaka:
250 g smör
2 dl mjölk
5 stora ägg
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Glasyr:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
1 burk sötad kondenserad mjölk
50g smör
Garnering (valfritt):
Jordgubbar, Oreo, hackade hasselnötter
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader. Täck formen (ca 30*40cm) med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och ställ sedan kastrullen åt sidan för att svalna.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt på medelhastighet i en bunke.
- Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggblandningen.
- Vänd försiktigt samman alltihopa till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Tillsätt även smörmjölken och fortsätt vända tills du har en jämn och fin smet utan klumpar.
- Häll upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Under tiden som kakan svalnar (helt) kan du göra glasyren.
- Lägg alla ingredienser till glasyren i en värmetålig skål av glas eller metall. Smält ihop allt under omrörning över ett vattenbad.
- Gör en massa små (men inte djupa) hål i kakan. Häll glasyren över kakan och bre ut den i ett jämnt lager.