Kanel-Gifflar

04.10.2020


Bulldeg (ca 50st):

50 g rumstempererad jäst

5 dl rumstempererat mjölk

200 g mjukt rumstempererat smör

2 tsk malen kanel

2,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl

1 ägg, en skvätt vatten och en nypa salt att pensla bullarna med


Fyllning:

150 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk malen kanel


Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker


Instruktioner:

  1. Börja med att göra degen. Smula jästen i en bunke eller köksassistent och tillsätt mjölken, blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  2. Häll sedan i kanel,  smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. (häll i 1 dl i taget tills degen precis släpper från kanterna)
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och ca 20 minuter om du kör för hand. Låt degen vila i 10 minuter medan du gör fyllningen.
  4. Fyllningen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
  5. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel om ca 30×40 cm.
  6. Bre ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel och rulla ihop rektangeln till en tight rulle. Skär sedan upp rullen till gifflar som läggs på plåtar med bakplåtspapper. 
  7. Låt gifflarna jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina gifflar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina gifflar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. (förvaras i frysen)
© 2020 Emmas_fika
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång