Kanel-Gifflar
04.10.2020

Bulldeg (ca 50st):
50 g rumstempererad jäst
5 dl rumstempererat mjölk
200 g mjukt rumstempererat smör
2 tsk malen kanel
2,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
1 ägg, en skvätt vatten och en nypa salt att pensla bullarna med
Fyllning:
150 g rumsvarmt, mjukt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
Instruktioner:
- Börja med att göra degen. Smula jästen i en bunke eller köksassistent och tillsätt mjölken, blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Häll sedan i kanel, smör delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. (häll i 1 dl i taget tills degen precis släpper från kanterna)
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och ca 20 minuter om du kör för hand. Låt degen vila i 10 minuter medan du gör fyllningen.
- Fyllningen gör du enkelt genom att blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
- Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel om ca 30×40 cm.
- Bre ut fyllningen i ett tunt lager på varje rektangel och rulla ihop rektangeln till en tight rulle. Skär sedan upp rullen till gifflar som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt gifflarna jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina gifflar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina gifflar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. (förvaras i frysen)