Jul-Macarons

110 g äggvita (rumstempererat)
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
2tsk vaniljsocker
4 msk strösocker
0,5 g saffran
Ingeidienser (fyllning):
200 g vit choklad
1 dl grädde
1 st vaniljstång
+ guldstoft (dekorering, valfritt)
Instruktioner:
1. Koka upp grädde i en kastrull och slå den över finhackad vit choklad i en skål. Vända 30 sek och rör sedan från mitten och ut för en slät ganache. Dela en vaniljstång längs med och skrapa ur fröna, rör ner i ganachen. (Om inte all choklad smälter så värm försiktigt några sekunder i mikro och rör på nytt). Plasta och låt stelna i några timmar.
2. Väg upp mandelmjöl, vaniljsocker och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare.
3. Mortla saffran med sockret, detta för att utvinna mer smak.
4. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma.
5. Tillsätt saffranssockret efter hand, lite i taget. Vispa till en fast maräng.
6. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i "rätt" konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
7. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar på plåt med bakplåtspapper eller silikonbakmattor. Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn).
8. Värm ugnen.
9. Grädda macaronsen öängst ner i ugnen på 130garder, i ca 20 min. Detta kan alltså variera från ugn till ugn.
10. Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
11. Spritsa en klick chokladganache på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock.
12. Dekorera och låt sedan stelna en timme i kylen innan servering.
(går att förvaras i en lifttät burl i kylen)