Kanelbullar
04.10.2020
Bulldeg för ca40 bullar:
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl
½ ägg
Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel
Instruktioner:
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål eller din kökassistent på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt sedan matfettet i bitar, socker, salt och rör om.
- Häll i ungefär hälften av mjölet och arbeta in i smeten. När allt blandats in kan du tillsätta 1dl av resterande mjöl i taget tills degen känns bra. Bulldegen ska precis släppa från kanterna, då brukar degen bli luftig och god.
- Fortsätt sedan att arbeta degen kraftigt, totalt cirka 10-15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand, tills den känns smidig och klar.
- Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter. (gör kanelfyllningen under tiden)
- Dela degen i 4 delar och kavla ut en rektangel i taget och bre på kanelfyllningen.
- Forma sedan dina bullar på valfritt sätt. Förslag på 7 olika sätt att forma kanelbullar finns här: https://www.youtube.com/watch?v=U9YTNWiba10
- Låt bullarna jäsa under bakduk igen ca 40-60 minuter. När det är ca 20 minuter kvar, slå på ugnen på 225-250 grader.
- Pensla sedan bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen , 5-10 minuter.
- Låt sedan bullarna svalna, helst på ett galler under bakduk.