Kanelbullar

04.10.2020

Bulldeg för ca40 bullar:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)

5 dl mjölk

50 g (1 pkt) jäst

1 dl strösocker

½ tsk salt

800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl

½ ägg


Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin

1 dl strösocker

2 msk kanel


Instruktioner:

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål eller din kökassistent på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt sedan matfettet i bitar, socker, salt och rör om. 
  3. Häll i ungefär hälften av mjölet och arbeta in i smeten. När allt blandats in kan du tillsätta 1dl av resterande mjöl i taget tills degen känns bra. Bulldegen ska precis  släppa från kanterna, då brukar degen bli luftig och god. 
  4. Fortsätt sedan att arbeta degen kraftigt, totalt cirka 10-15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand, tills den känns smidig och klar.
  5. Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.                                                 (gör kanelfyllningen under tiden)
  6. Dela degen i 4 delar och kavla ut en rektangel i taget och bre på kanelfyllningen.
  7. Forma sedan dina bullar på valfritt sätt. Förslag på 7 olika sätt att forma kanelbullar finns här: https://www.youtube.com/watch?v=U9YTNWiba10
  8. Låt bullarna jäsa under bakduk igen ca 40-60 minuter. När det är ca 20 minuter kvar, slå på ugnen på 225-250 grader.
  9. Pensla sedan bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen , 5-10 minuter.
  10. Låt sedan bullarna svalna, helst på ett galler under bakduk.
© 2020 Emmas_fika
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång