Kladdkaka med mousse
01.01.2021

Ingridienser:
Kladdkaka;
150g smör
2 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Chokladmousse:
100 g mjölk eller mörk-choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Hallonmousse:
250g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Garnering (valfritt):
minimarshmallows
guldpulver
Instruktioner:
- Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
- Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
- Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet. Låt sedan stå pch stelna i kylen.
- Gör sedan hallonmoussen. Koka ihop hallon och vatten. (Blötlägg även gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.)
- Passera bort kärnorna med hjälp av en sil. Efter det häller du i socker och vaniljsocker och kokar upp toll en hallonpuré.
- Smält gelatinet i den varma hallonpurén och låt svalna i kylen (det ska inte stelna bara svalna av)
- Vispa grädden och vänd ner i den svala hallonpurén. Låt stelna i ca 1 timme.
- Vid servering. stansa ut kladdkakan i valfri form, lägg i göasen. Spritsa sedan ut de olika mousserna. Kan även garneras med minimarshmallows pch guldpulver för en lyxigare känsla.