Kladdkaka med mousse

01.01.2021


Ingridienser:
Kladdkaka

150g smör 
2 dl strösocker
1,25 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Chokladmousse:
100 g mjölk eller mörk-choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Hallonmousse:
250g frysta hallon
2 msk vatten
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker 
4 gelatinblad 
3 dl vispgrädde

Garnering (valfritt):
minimarshmallows
guldpulver 


Instruktioner:

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 min eller tills kanterna av kladdkakan är fast och mitten är lite vobblig.
  4. Låt svalna helt och hållet. Gärna 4h i kyl men helst över natten. Under tiden kan du göra chokladmoussen.
  5. Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
  6. Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
  7. Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
  8. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet. Låt sedan stå pch stelna i kylen.
  9. Gör sedan hallonmoussen. Koka ihop hallon och vatten. (Blötlägg även gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.) 
  10. Passera bort kärnorna med hjälp av en sil. Efter det häller du i socker och vaniljsocker och kokar upp toll en hallonpuré. 
  11.  Smält gelatinet i den varma hallonpurén och låt svalna i kylen (det ska inte stelna bara svalna av)
  12. Vispa grädden och vänd ner i den svala hallonpurén. Låt stelna i ca 1 timme.
  13. Vid servering. stansa ut kladdkakan i valfri form, lägg i göasen. Spritsa sedan ut de olika mousserna. Kan även garneras med minimarshmallows pch guldpulver för en lyxigare känsla.
© 2020 Emmas_fika
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång